• Databázový seminár na Fakulte riadenia a informatiky



          • Dňa 16. 11. 2022 sa naši tretiaci zúčastnili databázového semináru, ktorý sa konal na Žilinskej univerzite na Fakulte riadenia a informatiky, a to pod vedením doc. Ing. Michala Kveta, PhD.
            Naši žiaci si upevnili svoje vedomosti z oblasti SQL jazyka, získali veľké množstvo ďalších praktických informácií, ktoré môžu uplatňovať ďalej a taktiež sa oboznámili s tvorbou aplikácií v nástroji Oracle APEX.
          • iBobor 2022

          • Účasť našich žiakov – informatikov v medzinárodnej súťaži iBobor sa stáva tradíciou. Tento rok tiež nebol výnimkou. Naši prváci a druháci súťažili v kategórii Junior a tretiaci už postúpili o kategóriu vyššie do kategórie Senior. Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa.
          • Šikanovanie, kriminalita a drogová trestná činnosť


          • Začiatkom novembra, dňa 2. novembra, sa naši prváci a druháci, formou prednášky spojenej s diskusiou, hlbšie oboznámili  nielen s problematiku šikanovania a kiberšikanovania, ale aj s otázkou kriminality mládeže a drogovej trestnej činnosti.
            Túto problematiku nám priblížil pán nadporučník Mgr. Marián Frývald z vnútorného oddelenia OR PZ Žilina.  Poučil nás o právnych následkoch protiprávneho konania ...
          • Cisco akadémia už aj v našej škole

          • V roku 2021 sa podpísaním zmuvy stala Súkromná stredná odborná škola  súčasťou Cisco akadémie.  Vzdelávací program Cisco sieťovej akadémie pripravuje kvalitných absolventov s analytickým myslením a zručnosťami, ktoré sú potrebné pri správe sieťových zariadení. Študenti tak získavajú najnovší vzdelávací obsah, dostávajú informácie, čo vyžaduje IT prax. Štúdiom Cisco sieťovej akadémie a možnosťou získať certifikát študenti zvyšujú svoju hodnotu na pracovnom trhu. Získanými vedomosťami sa im ľahšie prepája štúdium na strednej a vysokej škole a neskôr akademická a priemyseľná sféra.  
            Chceme našim žiakom poskytovať najkvalitnejšie vzdelanie, preto sme hrdí, že sme súčasťou Cisco akadémie a ideme do výučby sieťových technológií s plným nasadením.
          • Prednášky pod záštitou Národného podnikateľského centra



          • V dňoch 24.10 a 4. 11. 2022 sa na našej škole uskutočnili odborné prednášky pre žiakov štvrtého ročníka pod záštitou Národného podnikateľského centra. Odborné prednášky viedol Mgr. Andrej Rybovič. V prednáškach sa zaoberal témami: "Podnikanie v dnešnom svete", kde prednášajúci priblížil žiakom podnikateľský nápad, ktorý tvorí 20 % úspechu a dôležité je „uviesť ho do života“. Témou ďalšieho stretnutia bol  "Business model Canvas v praxi". Canvas model načrtáva niekoľko možností, ako vytvoriť "stavebné kamene" na činnosť firmy. Tento praktický nástroj pomáha podporiť vzájomné porozumenie, diskusiu, kreativitu a analýzu.
             
          • súťaž Mladý Európan - tretie miesto

          • Dňa 27. apríla 2022 sme sa zúčastnili regionálnej súťaže Mladý Európan, ktorú organizovalo informačné centrum Europe Direct Žilina, Univerzitná knižnica UNIZA. Náš tím, zostavený z Filipa VaculuLukáša Pialu a Tomáša Sobeka, študentov druhého ročníka, sa umiestnil na nádhernom treťom mieste
              

             

            Prvou podmienkou ich účasti na súťaži bolo vypracovanie projektu na jednu z dvoch zadaných tém. Naši študenti z odboru informatické a digitálne technológie pripravili zaujímavú webovú stránku s informáciami o Francúzsku. Táto stránka bude aktívna do konca školského roka a môžete si ju pozrieť tu: https://ssosza.tk

             

            Samotná súťaž prebiehala v troch kolách. Spomedzi 13 súťažiacich tímov sa prebojovali do finále vďaka výborným vedomostiam z európskych dejín, geografie, európskych jazykov a inštitúcií. 

             

            Veľmi nás teší krásne umiestnenie – tretie miesto z regiónov Žilina, Bytča, Martin, Kysucké Nové Mesto, Čadca a Turčianske Teplice. 

             

            Študentom srdečne gratulujeme. 

             

            viac tu: https://www.europedirectza.sk/vysledky-regionalneho-kola-mlady-europan-2022/

             

             

          • pIšqworky 2022

          • 7. novembra sme sa zúčastnili piškvorkového turnaja.  Náš super tím „8-bit crosses“ tvorili žiaci Juraj Šoška, Matej Munka, Martin Garaj, Nicolas Kocák a Matúš Klieštik. Pri svojej premiérovej účasti chlapci postúpili zo základnej  skupiny do vyraďovacej časti (play – off). O atmosfére a priebehu turnaja informujú  podrobnejšie aj  organizátori na svojej stránke pisqworky.cz. Súťaž sa nám páčila, sme radi, že sme získali skúsenosti, ktoré využijeme aj v budúcnosti.
          • Exkurzia vo výrobnom podniku Okrasa a v Kysuckom múzeu alebo Kde všade je potrebný IT-čkár

          • ​​​
            Dňa 3. novembra sme sa pani učiteľkami Ing. K. Harantovou a Mgr. J. Rotterovou a s našimi prvákmi vydali na netradičnú exkurziu do neďalekej Čadce, kde sme navštívili výrobný podnik Okrasa, v ktorom sa vyrábajú vianočné ozdoby s dlhoročnou tradíciou ručnej práce. Mohli sme vidieť celý výrobný proces od tvarovania vianočných ozdôb zo skla nahrievaním a fúkaním, cez striebrenie, farbenie, ručné maľovanie, dozdobovanie trblietkami či pierkami až po balenie a prípravu na distribúciu. Mali sme možnosť ...
          • Halloween na hodine anglického jazyka




          • Dňa 25. októbra 2022 sme si na hodinách ANJ v triede IV.A pripomenuli sviatok všetkých zosnulých a strašidiel „Halloween“. Pani učiteľka Katarína Bourgeois sa postarala o zaujímavý program, zábavu i poučenie.  Študenti si priniesli rôzne druhy tematicky ladeného občerstvenia napr. muffinky, sendvičové mini rakvičky a pod.). Samozrejme, nechýbal ani domáci punč . Vyrezaná halloweenska tekvička už zdobí triedu a my všetci sa tešíme na prázdniny a „dušičkové“ sviatky.

            Mgr. Katarína Bourgeois a žiaci IV.A triedy.
             
          • Ocenenie v rámci projektu DofE

          • Aj tento rok sa naša škola prostredníctvom viacerých účastníkov zapojila do celosvetového projektu DofE – medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu. Cieľom programu je rozvíjať v mladých ľuďoch charakterové vlastnosti ako samostatnosť, vytrvalosť, cieľavedomosť ap. Ide o dlhodobý program (6 - 18 mesiacov), kde účastník programu napĺňa svoje ciele v oblasti športu, rozvoja talentu, v dobrovoľníctve a dobrodružnej expedícii. Vytrvalosť a cieľavedomosť je hancou silou, ktorá priviedla k úspešnému záveru programu aj nášho žiaka tretieho ročníka – Benjamína Baránka. Benjamín si dňa 28. septembra osobne prevzal ocenenie v podobe bronzového pinu z rúk pani županky Eriky Jurinovej.

            Srdečne blahoželáme.

            Veľké poďakovanie patrí aj našim koordinátorkám programu Janke Rotterovej a Katke Harantovej za usmerňovanie v rámci programu, inšpiráciu, motiváciu a podporu počas celého programu. 

          • Európsky deň jazykov - 2022


          •  

            Európsky deň jazykov sme si spoločne pripomenuli 26. septembra. Žiaci všetkých ročníkov si pripravovali projekty na nimi vybrané témy súvisiace s anglicky hovoriacimi krajinami.

            V anglickom jazyku sme si tak vypočuli 22 žiackych skupín, ktoré pripravili rozmanité a pútavé prezentácie doplnené o videá, pesničky, zvukové stopy, neraz končiace kvízom pre počúvajúcich.

            Dozvedeli sme sa rôzne zaujímavosti o anglicky hovoriacich krajinách, o rozdieloch medzi britskou a americkou angličtinou,  o známych osobnostiach, sviatkoch či obľúbených seriáloch, interpretoch, jedlách, o NASA, o britskej kolonizácii a mnohé ďalšie výnimočnosti.

            Úroveň prezentácií bola skutočne excelentná, ...

          • Prednáška s archeológom Mgr. M. Furmanom, PhD.

          • Dňa 5. októbra sme na hodine dejepisu privítali archeológa Mgr. Martina Furmana z Krajského pamiatkového úradu v Žiline, ktorý si pre našich prvákov pripravil zaujímavú prednášku o práci archeológa na Slovensku.

            Na úvod nás oboznámil s nevyhnutnou legislatívou, vďaka čomu sme sa dozvedeli, že po prírode a náleziskách nemôžeme chodiť s detektormi kovov, ale prirodzená zvedavosť, otvorené oči a nabitý mobil sú vítané :-) Dozvedeli sme sa o postupoch práce archeológa, o spôsoboch odkrývania archeologických nálezov a o ich dokumentácii.

            Najviac nás zaujali osobné príbehy pána Furmana o tom, ako ho privolali k unikátnemu pokladu na Liptove, ...

          • Attomat - jubilejný 10. ročník




          • Jubilejné 10. vydanie Attomatu prebehlo 27. septembra 2022.

            Ako už tradične, aj my sme sa zapojili do tejto online súťaže. Súťažili sme v kategórii OPEN. Žiak 3. A Filip Vacula získal 14 bodov, rovnako aj pani učiteľka Janka Pajgerová. Pri svojej premiérovej účasti sa nestratil ani Patrik Kuric (1. A) a získal krásnych 9 bodov. Veríme, že v budúcnosti sa k nám pripoja aj ďalší milovníci zábavných a logických matematických úloh.

            Súťaž je veľmi nápomocná k tomu, aby sme sa udržiavali v matematickej
            kondičke. Preto neváhajte a smelo do toho! Informácie o nasledujúcom kole súťaže včas zverejníme aj na našej stránke. Na záver už len poďakovanie organizátorom za tvorbu nápaditých úloh a všetkým menovaným za účasť a peknú reprezentáciu nášho kraja v celoslovenskej súťaži.
          • Európska noc výskumníkov


          • Aj žiaci našej školy (2. a 3. ročník) mali možnosť zúčastniť sa festivalu - Európska noc výskumníkov 2022 v OC Mirage v Žiline.
            Organizátori pripravili množstvo stánkov, ktoré boli tematicky zamerané na matematiku, energie, robotov, vesmír a mnoho ďalšieho. Zaujímavé aktivity zamerané na moderné a aktuálne témy nám predstavila Žilinská univerzita v Žiline, Univerzita Mateja Bela, Jednota slovenských matematikov a fyzikov, Asociácia pre mládež, vedu a techniku a iní hostia.
            Vďaka tejto skvelej akcii mali naši žiaci možnosť nahliadnuť do tajov vedy a techniky.
             
          • Prednáška s podnikateľkou



          • Dňa 22. 9. sa žiaci štvrtého ročníka zúčastnili akcie pod názvom INSTRET (inšpiratívne stretnutie s podnikateľkou), ktorú pripravilo občianske združenie Cesty k podnikaniu. Svoje podnikateľské začiatky nám porozprávala pani Ivetka Hrabovská a predstavila nám svoj podnikateľský nápad – GENTLEJAM.
            Prednáška bola spojená aj s ochutnávkou tohto vynikajúceho džemu. Stretnutie bolo pre nás veľkým prínosom a nezabúdame na slová pani podnikateľky: „ Musíme byť výnimoční a mať v sebe vášeň pre náš nápad“.
          • Prednáška: Pravda o drogách vs. Drogy sú jed

          • Dňa 21. septembra 2022 sme v priestoroch našej školy realizovali prednášku na tému: Drogy a iné závislosti. 
            Pod lektorskou taktovkou pána Pavla Prekopa z neziskovej organizácie Slovensko bez drog sme sa opäť dozvedeli viac nielen o vplyve drog na fyzický stav človeka, ale aj vplyve návykových látok na ľudskú myseľ, úsudok, rozhodovacie procesy a celý spoločenský život.

          • Jesenná turistika - OŽAZ


          •  

            V piatok 16. septembra 2022 sa naši žiaci zúčastnili kurzu Ochrany života a zdravia (OŽAZ).

            Turistická časť cvičenia sa začala v Lietavskej Závadke, odkiaľ sme po žltej a modrej turistickej značke  vyšli do Roháčskeho sedla.

    • Kontakty

      • Súkromná stredná odborná škola
      • 0911 566 901 - riaditeľka školy 0911 556 900 - sekretariát 0911 566 900 - zborovňa
      • Saleziánska 18, 010 01 Žilina Slovakia
      • 37982354
      • 2022245962
      • Ing. Gabriela Pažická
      • 7.30 - 12.00 12.30 - 15.00
      • Príspevok na vzdelávanie číslo účtu: 2621858615/1100 IBAN: SK3211000000002621858615 Platba za stravu - žiaci číslo účtu: 2940457528/1100 IBAN: SK6511000000002940457528
    • Prihlásenie