• Naša účasť na RoboRave 2024




          • RoboRave je unikátna súťaž, ktorá spojuje technológiu a umenie prostredníctvom tvorby a programovania robotov. Táto udalosť, ktorá sa koná po celom svete, priťahuje nadšencov zo všetkých vekových skupín, ktorí majú záujem o robotiku a kreatívne programovanie. Ako je za posledné roky už tradičné, tak aj tento rok sa konala súťaž RoboRave na Žilinskej univerzite v Žiline. 

            Účastníci RoboRave mali za úlohu vytvoriť a programovať malých robotov, ktorí sú schopní vykonávať rôzne úlohy, ako napríklad hasenie ohňa, sumo zápas alebo napríklad aj súboj rytierov. Tieto úlohy môžu zahŕňať navigáciu cez prekážky, senzory, alebo dokonca interakciu s ďalšími robotmi.

            Jedným z kľúčových prvkov RoboRave je kreativita. Účastníci majú voľnú ruku pri dizajne svojich robotov a pri tvorbe ich programov. Táto voľnosť umožňuje každému tímu vytvoriť jedinečné a inovatívne riešenia, čo robí každú súťaž vzrušujúcou a zábavnou. Samozrejme aj napriek spomínanej voľnosti je treba dodržiavať vopred stanovené pravidlá, ako je napríklad dodržanie rozmerov a hmotnosti robotov.

            Okrem samotnej súťaže je RoboRave aj miestom pre vzdelávanie a zdieľanie poznatkov. Účastníci mali možnosť pracovať a komunikovať s odborníkmi v oblasti robotiky a programovania, ako aj s ostatnými tímami, aby sa naučili nové techniky, postupy a stratégie, vymenili si skúsenosti a zdieľali medzi sebou svoje odporúčania. 

            Do tohtoročnej súťaže RoboRave, ktorá sa konala na Žilinskej univerzite, sa zapojila aj naša škola. Z pomedzi 40 súťažiacich sa nám podarilo umiestniť v prvej desiatke súťažiacich, kde exceloval žiak našej školy Matúš Krajčík, z II.A. 

            RoboRave je nielen o súťažení, ale aj o budovaní komunity. Účastníci sa stretávajú s rovnako nadšenými jednotlivcami z rôznych kútov sveta, čo vedie k nie len výmene nápadov, ale aj k posilňovaniu vzťahov medzi ľuďmi s podobnými záujmami.

            V záverečnom hodnotení je RoboRave viac než len súťaž - je to oslava inovácie, umenia a technológie, ktorá zdôrazňuje dôležitosť spolupráce a kreativity v dnešnom modernom digitálnom svete.

            Ďakujeme aj ďalším zúčastnenými žiakom: Brankovi Balgovi z I.A, Dominikovi Fiťmovi z I. B a Bronislavovi Škrivánkovi III.A. 
             

          • Olympiáda kritického myslenia

          • Dňa 19. 3. 2024 sa uskutočnilo online krajské kolo Olympiády v kritickom myslení, kde postúpil aj náš žiak štvrtého ročníka Benjamín Baránek. Benjamín bol úspešným riešiteľom a umiestnil sa v rozpätí medzi 138 – 141 miestom z celkového počtu 295 účastníkov.
            Gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu školy.


             
          • Medzinárodný deň žien

          • Na MDŽ dostávame  krásne vyznania a priania, ktoré nás motivujú byť správnou ženou, skvelou učiteľkou, chápajúcou kamaratkou či milujúcou matkou, manželkou. 

            Ďakujeme našim skvelým chlapcom, že na nás a svoje spolužiačky 8. marca mysleli a spríjemnili nám deň krásnym kvietkom.

          • Výsledky INEKO


          • Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) zverejnil nové rebríčky najlepších škôl na Slovenksu. V Žilinskom kraji sme postúpili na 2. miesto a v celoslovenskom hodnotení sme obsadili vynikajúce 15. miesto. Sme hrdí na všetkých žiakov, ktorí reprezentujú našu školu aj po ukončení štúdia. Pre podrobnejšie informácie merania navštívte stránku skoly.ineko.sk
          • Prednáška Ozbrojených síl SR


          • Dňa 29. februára sa na našej škole uskutočnila prednáška pre žiakov tretieho ročníka na tému: Ozbrojené sily SR. Prednášku viedol nadrotmajster z 5. pluku špeciálneho určenia Žilina, ktorý žiakom priblížil povolanie vojaka.  Oboznámil ich o štúdiu na Akadémii ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika v Liptovskom Mikuláši. V závere prednášky prebehla aktívna diskusia.

             
          • Odborná prax s Erasmom v zahraničí

          • Európsky program študentskej mobility, odbornej príravy, túžba "dostať sa von" prispievajú k zvyšovaniu kvalifikácie účastníkov a ich lepšej adaptácií na aktuálne potreby a požiadavky trhu práce. Zároveň si účastníci programu prehlbujú jazykové schopnosti a soft skills, akými sú samostatnosť a zodpovednosť. Pripravujeme pre žiakov skvelú príležitosť stráviť niekoľko týždňov na odborej praxi v zahraničí, prípadne v partnerských školách.

          • Naša hodinka s DASATO ACADEMY

          • V januári študenti a študentky I. – III. ročníka mali možnosť zažiť inšpiratívnu debatu s pani Marcelkou Barčákovou z DASATO ACADEMY, ktorá nám prišla predstaviť ročný program neformálneho vzdelávania pre študentov stredných škôl –  s cieľom posunúť sa na ceste vlastného osobnostného či kariérneho rozvoja. 


            Dotkli sme sa spoločne tém silných a slabých stránok našej osobnosti, sebarozvoja a sebapoznania. Porovnávali sme, či nás niektoré dennodenné aktivity fyzicky či psychicky unavujú alebo nabíjajú. Uvažovali sme nad tzv. plánom nášho života, vysvetlili sme si pojem FLOW a strávili tak zmysluplný časť, kde centrom našej pozornosti bolo naše vlastné JA. Všetci sme strávili príjemný čas a myšlienkovo sa obohatili.
            Janka Pálfyová
             
          • Návšteva Považskej galérie na hodine ANJ



          • V piatok 9. 2. 2024 sa v rámci prípravy na maturitu - téma "Kultúra a umenie" sa časť tiredy 3.A zúčasnila prednášky a diskusie v Považskej galérii v Žiline. Témou bola "Avantgarda a Manifest". 
            Okrem iného bola k dispozícii aj expozícia rodáka z okolia Žiliny Vincenta Hložníka, ktorú sme mali odborne odkomentovnú od fundovanej pracovníčky galérie. Bol to skutočne milý a poučný zážitok s umením, ktorý nás inšpiroval a motivoval ďalej v preberaní maturitných tém na hodinách anglického jazyka.

            Mgr. Katarína Bourgeois
            Michal Vacula
            Foto: Marko Skukálek
          • "Financi v lavici" - prednáška z MF SR



          • Dňa 8. februára 2024 sa uskutočnila na našej škole prednáška na tému finančnej gramotnosti – „Financi v lavici“. Prednáška bola zacielená na témy týkajúce sa ochrany finančného spotrebiteľa a riešenie problémov, úver a dlh, nové trendy a inovácie. Celú prednášku viedli pracovníci Ministerstva financií Slovenskej republiky. Aktivitou sme chceli rozšíriť úroveň poznania finančnej problematiky našich žiakov.

             
          • Databázový seminár na Žilinskej univerzite



          •  

            Dňa 8. 2. 2024 sa naši tretiaci v rámci predmetu Databázové systémy zúčastnili databázového semináru, ktorý sa konal na Žilinskej univerzite na Fakulte riadenia a informatiky pod vedením doc. Ing. Michala Kveta, PhD.
            Naši žiaci si upevnili svoje vedomosti z oblasti SQL jazyka, získali veľké množstvo ďalších praktických informácií a oboznámili sa s tvorbou aplikácií v nástroji Oracle APEX.
          • Okresné kolo Olympiády v ANJ


          • V januári 2024 sa naši najlepší angličtinári zúčastnili okresného kola Olympiády v anglickom jazyku. 
            Napriek silnej konkurencii sa - Tomáš Sobek a Maximilián Moravčík - obaja umiestnili na krásnom 6. mieste v kategórii 2D a 2B.

            Chlapcom srdečne gratulujeme a tešíme sa na ďalší rok!
            Mgr. Katarína Bourgeois
          • ROUTING

          • Mrkni, čo sa môžeš u nás naučiť a rozhodni sa aké bude Tvoje ďalšie smerovanie.

          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • Olympiáda z anglického jazyka

             

            Tak ako každoročne, tak i tento školský rok sme pre žiakov zrealizovali školské kolo olympiády z anglického jazyka. Súťaže sa zúčastnilo 20 žiakov, avšak do druhého kola postúpili len tí TOP OF THE TOP – menovite: Kristián Cvik, Matúš Michel, Maximilián Moravčík, Roman Neubauer, Agáta Segečová,  Lukáš Vojtek, Alex Tvarožek Alex, Benjamín Baránek, Lea Laterníková, Lukáš Piala a Tomáš Sobek.

            Všetkých 11 súťažiacich preukázalo vynikajúce znalosti jazyka nielen v písomnej podobe, ale aj v ústnej časti. Hoci rozhodnúť poradie medzi tak zdatnými speakermi bolo náročné, porota sa zhodla na nasledujúcich výsledkoch.

            Kategória – junior: 

            1. miesto: Maximilián Moravčík           

            2. miesto:  Agátka Segečová     

            3. miesto: Kristián Cvik

             

            Kategória – senior: 

            1. miesto: Tomáš Sobek

            2. miesto:  Benjamín Baránek

            3. miesto: Tomáš Piala

             

            Všetkým ďakujeme za účasť a víťazom na prvom mieste držíme palce v postupe na okresné kolo Olympiády z anglického jazyka.

            Jana Pálfyová, Katarína Burgeois

    • Kontakty

      • Súkromná stredná odborná škola
      • 0911 566 901 - riaditeľka školy 0911 556 900 - sekretariát 0911 566 900 - zborovňa
      • Saleziánska 18, 010 01 Žilina Slovakia
      • 37982354
      • 2022245962
      • Ing. Gabriela Pažická
      • 7.30 - 12.00 12.30 - 15.00
      • Príspevok na vzdelávanie číslo účtu: 2621858615/1100 IBAN: SK3211000000002621858615 Platba za stravu - žiaci číslo účtu: 2940457528/1100 IBAN: SK6511000000002940457528
    • Prihlásenie